Hva er en dataplattform - og hvilke komponenter kan ligge til grunn?

28.08.2022 | 2 min lesetid

Du har kanskje endelig skjønt forskjellen mellom et datavarehus og en data lake. Men så kom det enda et begrep: data lakehouse. Fortvil ikke, Glitni hjelper deg å navigere i begrepsjungelen!

La oss starte med en kjapp definisjon: en dataplattform er tjenester som lar virksomheter samle og tilgjengeliggjøre data fra mange ulike kilder på ett og samme sted, gi de en sammenheng slik at de blir meningsfulle, riktige og forståelige, og sørger for at det er mulig å hente ut verdi gjennom ulike former for datadrevne initiativ.

Dataplattformen understøtter blant annet en rekke brukerhistorier knyttet til rapportering og analyse. Dataplattformen er en fellestjeneste som ulike brukergrupper kan benytte seg av, inkludert brukere av standardrapporter, forretningsanalytikere som lager egne analyser, data scientists som lager maskinlæringsmodeller og utviklere som henter ut data for å lage andre datadrevne løsninger.

Dataplattformer er oppbygd av flere arkitekturkomponenter. Inntil for få år siden besto en dataplattform av et integrasjonsverktøy som hentet en begrenset mengde strukturerte data hver natt, en database/datavarehus og et rapporteringsverktøy på toppen. Nå har vi mer sofistikerte muligheter hvor vi eksempelvis kan hente data kontinuerlig i tilnærmet sanntid og lagre alle typer data mer effektivt i ulike lagringstjenester. På toppen har vi løsninger for både visualisering og avansert analyse.

De vanligste formene for lagring av data i forbindelse med rapportering og analyse er database, datavarehus, data lake og data lakehouse. Nedenfor har vi satt opp en sammenligning av hvert av disse alternativene:

Sammenligning av alternative fundament for en dataplattform
Sammenligning av alternative fundament for en dataplattform


author image

Magne Bakkeli

Magne har over 20 års erfaring som rådgiver, arkitekt og prosjektleder innen data & analytics, og forstår godt forretningsmessige og tekniske problemstillinger.